Zeus- Athena, Nikonymos Type IX G1806

Zeus- Athena, Nikonymos Type IX, G1806

Χάλκινο νόμισμα (Ημιοβολός) μάζας 7,48γρ  του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας ,   όταν άρχοντας ήτανε ο ΝΙΚΩΝΥΜΟΣ.
Από την μια μεριά φέρει τον Δία στεφανωμένο και από την άλλη την Αθηνά που κρατά με το δεξί χέρι δόρυ και ακουμπάει το αριστερό πάνω στην ασπίδα της. Υπάρχει επίσης δίπλα της στεφάνι από σιτηρά, το εθνοτικό ΘΟΥ και το όνομα του άρχοντα: ΝΙΚΩΝΥΜΟΣ.
Ο Δίας είναι στεφανωμένος με φύλλα βελανιδιάς τα οποία χάρη της δυνατής κορμοστασιάς του δένδρου, της μακράς ζωής, της σκληρής του ξυλείας και της μακράς αντοχής του πριν πέσουν τα φύλλα του το φθινόπωρο, έχουν αποδοθεί συμβολικές αρετές της αντοχής, της εμπιστοσύνης, της μακροβιότητας και της αθανασίας.
Το νόμισμα βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας με στοιχεία καταχώρησης : FRBNF41812948. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την προέλευση του νομίσματος.

About ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ - ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ ΑΝΘΕΙΑΣ

Γιατί; Η σελίδα προσπαθεί να “κινήσει” το ενδιαφέρον των μελετητών προκειμένου να ασχοληθούν με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ , που μπορει να περιλαμβάνει τα χωριά :ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ-ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΑΓΡΙΛΟΣ-ΑΙΘΑΙΑ-ΑΛΩΝΙΑ-ΑΜΜΟΣ-ΑΜΦΕΙΑ-ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ-ΑΝΘΕΙΑ-ΑΝΤΙΚΑΛΑΜΟΣ-ΑΙΠΕΙΑ-ΑΡΙΟΧΩΡΙ-ΑΡΙΣ-ΑΡΦΑΡΑ-ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΙΑ-ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ-ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΗ-ΘΟΥΡΙΑ-ΚΑΛΑΜΙ-ΜΙΚΡΟΜΑΝΙ-ΠΗΔΗΜΑ-ΠΛΑΤΥ-ΠΟΛΙΑΝΗ-ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ-ΣΤΑΜΑΤΙΝΟ. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια κοινωνιολογικής μελέτης της περιοχής μέσα από την βιοποικιλότητα και την ανθρωπογεωγραφία της με τελικό σκοπό την μελέτη του περιβάλλοντος στο πλαίσιο μείωσης της εντροπίας του. Ο διαχειριστής γεννήθηκε στην Καλαμάτα, την εβδόμη Εκατομβαιώνα ισταμένου, στο δεύτερο έτος της 681ης Ολυμπιάδας. Πήγε δημοτικό και Γυμνάσιο στην Αθήνα (Πλάκα), ασχολήθηκε με τη Φυσική ( Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Εντροπία περιβάλλοντος (Johannes Gutenberg Universitaet Γερμανία) ,την Ιστορία (Πανεπιστήμιο Κρήτης), την Κοινωνιολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και GIS στην Αρχαιολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Διάβαζε στα Γερμανικά , Αγγλικά , Ρώσικα και Ελληνικά. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, στο ΤΕΙ Καλαμάτας, στο Wiesbaden της Γερμανίας , στο ΠΕΚ , ΙΔΕΚΕ κ.λ.π. Προσπαθεί να σπουδάσει την διαχρονική μείωση της Εντροπίας της περιοχής της Αρχαίας Θουρίας .
This entry was posted in Bibliothèque nationale de France, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Type IX ZAN, Zeus- Athena, Nikonymos and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε