Zeus- Athena, Nikonymos Type VII ZAN CNG407 155

Zeus- Athena, Nikonymos, 70-40 BC, Classical Numismatic Group

Τρίχαλκο  νόμισμα του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας του 70-40 BC, όταν άρχοντας ήτανε ο ΝΙΚΩΝΥΜΟΣ. Το νόμισμα έχει διάμετρο 22,6mm , μάζα 7,89 g και τιμή άξονα 11h.
Από την μια μεριά φέρει τον Δία στεφανωμένο και από την άλλη την Αθηνά που κρατά με το δεξί χέρι δόρυ και ακουμπάει το αριστερό πάνω στην ασπίδα της. Υπάρχει επίσης δίπλα της στεφάνι από σιτηρά, τα αρχικά ΘΟΥ και το όνομα του αρχοντα ΝΙΚΩΝΥΜΟΣ.
Ο Δίας είναι στεφανωμένος με φύλλα βελανιδιάς τα οποία χάρη της δυνατής κορμοστασιάς του δένδρου, της μακράς ζωής, της σκληρής του ξυλείας και της μακράς αντοχής του πριν πέσουν τα φύλλα του το φθινόπωρο, έχουν αποδοθεί συμβολικές αρετές της αντοχής, της εμπιστοσύνης, της μακροβιότητας και της αθανασίας.
Η Αθηνά παρίσταται με την ασπίδα και το δόρυ επειδή οι ασπίδες είναι δυνάμεις με τις οποίες το θείο παραμένει απαθές και άχραντο, «ἄρρηκτον ἐν ἑαυτῷ φρουρὰν περιβεβλημένον», και τα δόρατα δυνάμεις με τις οποίες προχωρεί μέσα σε όλα και δρα σε όλα χωρίς να έρχεται σε επαφή μαζί τους, αποκόπτοντας το υλικό στοιχείο και αποκρούοντας κάθε γενεσιουργό είδος. Αυτά, μάλιστα, εμφανίζονται πρωταρχικά στην Αθηνά. Για αυτό και παριστάνεται με ασπίδα και δόρυ στα αγάλματα. Γιατί πολεμά τα πάντα και παραμένει «ἄκλιτος» (αλύγιστη).
Το νόμισμα δημοπρατήθηκε στις 11 Οκτώβρη 2017 από τον νομισματικό οίκο Classical Numismatic Group. Η τιμή εκκίνησης ήταν 200$ . Πουλήθηκε 220$.
Το ίδιο νόμισμα είχε δημοπρατηθεί από τον ίδιο οίκο στις 18 Σεπτέμβρη 1996. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την τύχη της δημοπρασίας. Ή δεν πουλήθηκε ή πουλήθηκε και ο κάτοχος το δημοπράτησε μέσω του ιδίου οίκου.
407, Lot: 155. Estimate $200.
Sold for $220. This amount does not include the buyer’s fee.
MESSENIA, Thouria. Circa 70-40 BC. Æ Hemiobol – Hexachalkon (22.6mm, 7.89 g, 11h). Nikonymos, magistrate. Diademed head of Zeus right / Athena standing facing, head left, holding spear and shield set on ground; NIKΩNYMOΣ to left, wreath to right. Grandjean Series III, pl. XXVI, 11; BCD Peloponnesos 825–6; HGC 5, 603. VF, dark green-brown patina.
Ex CNG Inventory 833644 (January 2009); BCD Collection (not in LHS sale); Classical Numismatic Group 39 (18 September 1996), lot 514

Το ίδιο νόμισμα είχε δημοπρατηθεί από τον ίδιο οίκο στις 18 Σεπτέμβρη 1996. Πουλήθηκε 100$ και ο κάτοχος το δημοπράτησε το 2017 μέσω του ιδίου οίκου. Η μάζα του νομίσματος  αναφέρεται στο σχετικό έντυπο της δημοπρασίας εσφαλμένα 6,58γρ. Το ίδιο και η χρονολογία: 220-182π.χ.  αντί του πιο πιθανού 70-40π.χ.

About ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ - ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ ΑΝΘΕΙΑΣ

Γιατί; Η σελίδα προσπαθεί να “κινήσει” το ενδιαφέρον των μελετητών προκειμένου να ασχοληθούν με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ , που μπορει να περιλαμβάνει τα χωριά :ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ-ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΑΓΡΙΛΟΣ-ΑΙΘΑΙΑ-ΑΛΩΝΙΑ-ΑΜΜΟΣ-ΑΜΦΕΙΑ-ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ-ΑΝΘΕΙΑ-ΑΝΤΙΚΑΛΑΜΟΣ-ΑΙΠΕΙΑ-ΑΡΙΟΧΩΡΙ-ΑΡΙΣ-ΑΡΦΑΡΑ-ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΙΑ-ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ-ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΗ-ΘΟΥΡΙΑ-ΚΑΛΑΜΙ-ΜΙΚΡΟΜΑΝΙ-ΠΗΔΗΜΑ-ΠΛΑΤΥ-ΠΟΛΙΑΝΗ-ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ-ΣΤΑΜΑΤΙΝΟ. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια κοινωνιολογικής μελέτης της περιοχής μέσα από την βιοποικιλότητα και την ανθρωπογεωγραφία της με τελικό σκοπό την μελέτη του περιβάλλοντος στο πλαίσιο μείωσης της εντροπίας του. Ο διαχειριστής γεννήθηκε στην Καλαμάτα, την εβδόμη Εκατομβαιώνα ισταμένου, στο δεύτερο έτος της 681ης Ολυμπιάδας. Πήγε δημοτικό και Γυμνάσιο στην Αθήνα (Πλάκα), ασχολήθηκε με τη Φυσική ( Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Εντροπία περιβάλλοντος (Johannes Gutenberg Universitaet Γερμανία) ,την Ιστορία (Πανεπιστήμιο Κρήτης), την Κοινωνιολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και GIS στην Αρχαιολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Διάβαζε στα Γερμανικά , Αγγλικά , Ρώσικα και Ελληνικά. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, στο ΤΕΙ Καλαμάτας, στο Wiesbaden της Γερμανίας , στο ΠΕΚ , ΙΔΕΚΕ κ.λ.π. Προσπαθεί να σπουδάσει την διαχρονική μείωση της Εντροπίας της περιοχής της Αρχαίας Θουρίας .
This entry was posted in Classical Numismatic Group, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 1ος- 2ος Αιώνας Π.Χ., Type VII ZAN, Zeus- Athena, Nikonymos and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s